Project Information

Client: Network Rail
Duration: 52 weeks

Victoria Place Shopping Centre, London

Through our continued partnering relationship with Spence, CGA are completing the refurbishment of Victoria Place Shopping Centre based within Victoria Station for Network Rail.The refurbishment has taken place above and interfacing with one of Network Rails busiest rail terminals. One million journeys take place through the station shopping centre every month and the site team were tasked with maintaining business as usual operations for the 17 remaining retail units.

M&E Infrastructure

The works included the full strip out and replacement of all M&E infrastructure, including new chillers, boilers, BMS and electrical distributions. All services had to remain live while new infrastructure was installed and upon completion has had a carefully planned migration of life safety systems and M&E services. Careful consideration had to be given to the chillers which were delivered in kit form and rebuilt on site to support the location of the plant room on a bridge over the South Eastern rail lines out of Victoria Station.

New electrical panels co-ordinated with UK Power Network to provide a new 2.4Mw supply to meet the shopping centre’s needs. All old units were stripped out and reconfigured to meet the new design requirements of the shopping centre and meeting the needs of new tenants.

Lifts and escalators

A new lift shaft was formed through the slab of the shopping centre and into the station above the barrier line to platforms 15 – 19. A carefully designed and installed hanging crash deck was installed to facilitate the works and protect the public from the works.

A panoramic MRL lift for 13 people from the shopping Mall to the food terrace. The shaft will be decoratively finished using Sorba aluminium panels within the shopping centres new colour scheme. The three existing hydrylic goods lifts have also had a full refurbishment including new ram, hydraulics and control gear.

The centre has benefited from the installation of a new escalator to overcome historical access issues and a platform lift has also been installed to eradicate the steep incline at this entrance.


As part of the remodelling of the Ecclestone Bridge entrance, a new canopy has been installed along with a 6m high entrance screen with automatic doors and DDA compliant entrance.

The old public toilet facilities were relocated and temporary toilets were formed while the space was reconfigured and the toilets were fitted out to a high standard. New Gunnebo turnstiles were installed as revenue stream for the centre.  Upon completion of the new toilets the temporary toilets were stripped out to make way for a new food outlet.

Structural works

As part of the structural works the existing link bridge was removed and new structural decks were installed to create an additional 10,000 sq ft of space to the food terrace. The food terrace was wrapped using a structural glazing balustrading finished with a solid oak handrail.  Facades to the shop fronts have been extended to the mall to create more space to let and a new standard design shop fronts has started to be rolled out.