Project Information

Type: Restoration
Client: Colworth Park
Location

Colworth House, Bedfordshire

CGA carried out the renovation of Colworth House, a Grade II * listed manor house within Colworth Science Park in Bedfordshire. The house had been left empty for three years having been vacated by Unilever.

Colworth Science Park is a research and development site in Bedfordshire, which offers bespoke solutions to companies requiring offices, meeting and conferencing facilities and laboratory space. The scope of this project was to carry out a full refurbishment of the listed property in order to provide high quality, flexible office spaces.

Our first task was to remove a substantial amount of asbestos. Once this was removed we stripped out the house of all fixtures and fittings including ceilings and floor finishes. We applied a one hour separation between all floors utilizing several methods including fire lined ceilings, envirograph, fire batt etc. to achieve building control sign off.

Once we had achieved building control sign off we began the fit out which included; full internal re-decoration including timber including doors and windows, walls and ceilings and new floor finishes throughout. The original carpet was lifted in the vestibule and main hall and Parquet flooring was discovered underneath, the client then decided they would like us to restore the flooring instead of carpeting.

In addition to the above we also created; new doorways, toilets and tea points over three floors.  CGA provided new ironmongery throughout and maintained listed items to a tight budget and successfully handed over the project early to the client enabling them to let the spaces earlier than planned.